Välkommen till en bilverkstad Ylva Johansson - Motorbranschen

Välkommen till en bilverkstad Ylva Johansson

Arbetsmarknadsministerns uttalande kom i SVTs Agenda i ett inslag om att skapa enkla arbeten för att kunna möta den eskalerande arbetslösheten bland nyanlända.

Ministern refererar förmodligen till att motorbranschen har ett beräknat behov av att nyanställa närmare 5800 nya medarbetare under de närmaste åren. Dock bortser hon från att kompetenskraven ökar parallellt på grund av ny teknik och krav på social kompetens.

MRF och medlemsföretag deltar i flera arbetsmarknadsprojekt med inriktning på att suga upp nyanlända med fordonsteknisk utbildning. I första hand är det projekt inom vuxenutbildning där det ingår arbetsplatsförlagd praktik, där företagen kan ta en aktiv roll och kanske finna framtida medarbetare.

– Det finns många lokala olika lösningar där ingångarna för att finna arbetskraft med rätt kompetens gått både via kommunal SFI-utbildning såväl som via ett bra samarbete med Arbetsförmedlingen.

– Därför vill jag gärna bjuda in Ylva till att besöka vår bransch och ge henne en uppdaterad bild av hur mekanikeryrket utvecklats, säger Tommy Letzén.

Tommy Letzén, vd MRF
Skicka ett mejl till Tommy