MRF kritiska till ARN-bedömning - Motorbranschens riksförbund

MRF kritiska till ARN-bedömning

Detta har skett i ett ärende rörande felaktig mätarställning (bilen hade gått 4500 mil längre än vad som framgick av säljföretagets hemsida).

Säljaren uppgav att förmodligen var mätaren bytt. Något som skedde genom texten på hemsidan ”Osäker mätarställning” respektive ”Enligt uppgift är hastighetsmätaren utbytt”, medan under ”mätarställning” för auktionsobjektet angavs ”3469 mil” vilket var vad mätaren visade och en felaktig uppgift efter mätarbytet. I sin inlaga till ARN menar säljaren att köparen borde förstått att mätarställning förmodligen felaktig och att det är köparens undersökningsplikt som gäller. Men så är inte fallet enligt ARNs bedömning.

Konsumenten begärde i första hand hävning och i andra hand ersättning med totalt 12600 kronor för värdeminskning. ARN ställer sig på köparens sida med hänvisning att omleverans inte kan komma ifråga, men att ett prisavdrag utifrån bilens ålder, skick och körsträcka var skäligt. Totalt rekommenderades ett avdrag med 10 000 kronor. I sitt svar skriver ARN även att denna form av auktionsförsäljning kan ses som ett distansavtal där ångerrätt föreligger.

MRFs syn
– Enligt min mening ett felaktigt beslut när det gäller mätarställningen. Av konsumentköplagen framgår indirekt att man kan avtala om en varas skick, utan att för den skull avtala bort konsumentköplagen. Vid bedömning om ett köprättsligt fel föreligger, skall ett beaktande till samtliga omständigheter göras och då givetvis även vilken information kunden erhöll vid köpet, inleder MRFs förbundsjurist, David Norrbohm i sin kommentar.

– En information om att bilen har en osäker mästarställning måste därvidlag beaktats, trots att det stämmer att en kund inte har någon undersökningsplikt. Det särskilda med detta fall var möjligen – till skillnad med många andra fall med misstanke om manipulerad mätarställning – att det var möjligt för säljaren vid en närmare undersökning att ta reda på hur felaktig mätarställningen var, avslutar David kommentar till ARN-ärendet.

 
David Norrbohm, jurist på MRF
Skicka ett mejl till David