Ministerbesök hos Veho Bil - Motorbranschen

Ministerbesök hos Veho Bil

I dag ägnade infrastrukturminister Andreas Carlsson (kd) sin arbetsdag åt vår bransch. Först besökte han Stockholms transport- och fordonstekniska gymnasium i södra Stockholm, där rektor Lars Dowert visade runt och berättade om verksamheten, Ministern prövade en lastbilssimulator, hälsade på elever, tittade på verkstaden och fick höra om skolans historia och dagliga verksamhet. En stor fråga för branschen är kompetensförsörjningen: hur lockar man ännu fler elever att välja fordon? Lars Dowert berättade att skolan har tre grenar; personbil, lastbil och transport, det vill säga lastbilsförare, och att transport är den gren som lockar flest unga. Här behöver man kanske göra något för att visa fördelarna med de övriga inriktningarna. Han uttryckte också stor tacksamhet till de företag som hjälper skolan både med utrusning och praktikplatser.

Andreas Carlsson, infrastrukturminister och Anders Östberg, MRF
Andreas Carlsson och Håkan Schou, Veho Bil

Därefter var det dags att åka till Veho bil, Mercedes-åf med serviceverkstad och plåtverkstad. Här visade verkstadschef Håkan Schou runt. Veho har 20 mekaniker anställda och hanterar 70 bilar per dag i serviceverkstaden, både laddbart och fossilt, och Andreas Carlsson var överraskad av hur rent och fint det var i verkstaden jämfört med den bild många har av smuts och olja.

Den stora frågan för infrastrukturdepartementet just nu, förklarade Andreas Carlsson, är laddkapaciteten och laddinfrastrukturen.